Welke stof gebruik je voor het maken van een duurzaam colbert?

door | mei 6, 2021 | Tips van de kleermaker | 0 Reacties

Het colbert is één van de mooiste kledingstukken om te maken én te dragen. Iedereen heeft er wel eentje in de kast hangen, of je hem nu vaak draagt of niet. Van wat voor stof wordt een colbert eigenlijk gemaakt? En zijn hier ook duurzame varianten van? Dat lees je in dit artikel.

Historie

Het colbert werd oorspronkelijk alleen door mannen gedragen, tijdens informele gelegenheden. Rond 1850 werd het colbert voor formele gelegenheden nog ongeschikt geacht. In die tijd droeg je tijdens officiële gelegenheden uitsluitend een smoking of jacquet. 

Tegenwoordig is het colbert geschikt voor vele gelegenheden, en is het in vele varianten te krijgen. Ook het colbert voor dames is niet meer weg te denken uit het straatbeeld.  

Constructie

Een colbert bestaat meestal uit verschillende lagen. Aan de binnenkant heb je de voering. Deze wordt vaak gemaakt van polyester of viscose, en in een enkel geval van zijde. 

De bovenstof van het colbert is in het gunstigste geval gemaakt van 100% wol. Ook zijn er varianten mogelijk waarbij wol gebruikt wordt in combinatie met katoen, viscose of polyester. Tussen bovenstof en voering zit vaak nog een laag binnenwerk. Dit is de versteviging die zorgt voor de stabiliteit van de constructie. Dit kan een geplakt of een los binnenwerk zijn, of een combinatie hiervan. Ook wordt hiervoor vaak (deels) paardenhaar gebruikt. 

Zelf gebruik ik het liefst stoffen van 100% wol. Dit is niet altijd een gerecycled of biologisch materiaal, maar ik zorg er wel voor dat de stof in (West-)Europa is geproduceerd, op een zo duurzaam mogelijke manier. 

Het duurzame colbert

Er zijn een aantal tips als het gaat om het verduurzamen van je colbert: 

  1. Allereerst is het goed om eens te kijken waar je colbert wordt gemaakt. Over het algemeen geldt: hoe dichter bij huis, hoe duurzamer het is. Dat scheelt een hoop transport, en is dus minder belastend voor het milieu. In Nederland zijn er verschillende plekken te vinden waar je terecht kan. 
  2. Welke stoffen kies je, en waar komen deze vandaan? Eigenlijk hetzelfde verhaal. Gebruik zoveel mogelijk lokale grondstoffen. Kijk bijvoorbeeld eens op onze webshop, bij Modestoffen. Hier kan kiezen voor gerecyclede en biologische garens. 
  3. Zorg goed voor je pak. Laat het direct maken als er iets stuk is. Als je dit niet doet, dan kan het erger worden en onherstelbaar stuk gaan. Stoom je pak niet te vaak, en zorg dat je hem netjes bewaard aan een hanger.

Misschien lukt het niet altijd om kleding te dragen die 100% duurzaam is, en dit geeft ook niet. Toch kan iedereen bijdragen aan een duurzame wereld, op zijn eigen manier. Ik hoop dat bovenstaande tips je daarbij kunnen helpen. Bij DuurzameStoffen.nl / Enschede Textielstad maken we zelf onze duurzame stoffen in Enschede. Neem hieronder of in de webshop eens een kijkje.