Wat is de beste stof voor het maken van een duurzame jeans?

door | jul 10, 2021 | Duurzaamheid, Textielkennis | 0 Reacties

Voor één jeans is zeven- tot achtduizend liter water nodig, worden pesticiden ingezet bij de verbouwing van het katoen en worden schadelijke chemicaliën gebruikt bij het verfproces. Dit staat averechts op de waarden en visie van Enschede Textielstad op de textielindustrie. We zetten graag een aantal aspecten op een rijtje waar je op kunt letten bij de aankoop van je eigen gemaakte duurzame jeans. 

De originele denim jeans is gemaakt van 100% katoen. Voor het recyclen van jeans geldt: hoe minder materialen, hoe beter te recyclen. Vaak wordt katoen gemengd met polyester of elastaan. Dit is niet erg duurzaam aangezien dit het recycleproces vermoeilijkt. Echter is dit meestal een noodzaak door de stretch die een denim jeans in de meeste gevallen nodig heeft.

Voor een duurzame jeans is de eerste stap dus het gebruik van goede materialen, dit verlengt de levensduur en verbetert de circulariteit. Je kunt hiervoor kiezen voor een biologisch katoenen denim stof. Hierbij is er geen gebruik gemaakt van pesticiden bij de katoen verbouwing van je denim jeans. Ook is het beter om voor modestoffen gebruik te maken van natuurlijke vezels in plaats van synthetische vezels. Elke keer als je jouw synthetische kledingstuk in de wasmachine gooit, stoot de stof microplastics af die worden opgenomen in de waterleidingen. 

 

GOTS

Om te kunnen zien of een stof biologisch is kun je kijken naar een GOTS (Global Organic Textile Standard), Fairtrade cotton of een BCI (Better Cotton Initiative) certificaat, deze geven aan of een stof daadwerkelijk biologisch is geproduceerd. Hiernaast kun je ook kiezen voor gerecyclede katoenen denim stof. Je maakt hier gebruik van eerder gedragen jeans die op deze manier een tweede leven krijgen. Hierbij hoef je niet altijd voor een stof te kiezen met de hoogste hoeveelheid gerecyclede content. Het recycleproces van textiel maakt de vezels namelijk een stuk korter dan voorheen. Hierdoor vermindert de kwaliteit waardoor de stoffen minder lang meegaan waardoor het in strijd komt met het aspect duurzaamheid.

Je kunt dus in de meeste gevallen beter kiezen voor een deel gerecyclede materialen in combinatie met een deel Virgin (nieuwe) materialen, de verhouding tussen levensduur, kwaliteit en duurzaamheid is hierdoor optimaal. Een ander aspect van duurzame textiel is het verwerkingsproces. Lokaal geproduceerde stoffen verminderen de CO2 uitstoot en de productie is (meestal) onder goede en eerlijke omstandigheden.

Duurzame (grond)stoffen

Voor duurzame stoffen kun je dus het beste kiezen voor een biologisch verbouwde, gerecyclede en lokaal geproduceerde stof. De materialen die je hiervoor het beste kunt gebruiken zijn biologische/gerecyclede katoen, Viscose, Linnen en hennep en Lyocell. Deze textielmaterialen scoren hoog op het gebied van duurzaamheid. Betreffende toegankelijkheid en beschikbaarheid is een 10% biologische/gerecyclede katoenen stof aan te raden voor jouw zelfgemaakte jeans.