Duurzame kleding verven met een natuurlijke verfstof
Op zoek naar een nieuw kleurtje voor je witte T-shirt of wil je een gepersonaliseerde canvas tas? Geef je oude kledingitem een nieuw leven door gebruik te maken van een plantaardig verfbad! De textielindustrie is een van de grootste vervuilers ter wereld, mede door het milieubelastende verfproces van je kleding. Als alternatief hiervoor kun je ook gebruik maken van natuurlijke kleurstoffen.
Eigenschappen natuurlijke verfstoffen
Natuurlijke kleurstoffen zijn goedkoop, afbreekbaar en verzameld uit de natuur. Daarnaast hebben ze ook niet-toxische en niet-allergene eigenschappen. Helaas zit aan het gebruik van natuurlijke verfstoffen ook aan nadeel. Ze hechten namelijk relatief slecht aan je stof. Dit betekent dat je naast je verfstof ook gebruik moet maken van een beitsmiddel.
Voor je verfstof kun je gebruik maken van groenten, planten of bomen. De beste verfkleuren worden verkregen bij zijde, gevolgd door wol en katoen het minst. Bij het gebruik van geweven stoffen kan ongelijkmatig verven als gevolg van een belemmerde penetratie van de verfoplossing naast een ontoereikende voorbehandeling ook ontstaan door de contactpunten van de met elkaar verweven ketting- en inslagdraden. Plantaardig verven anders dan chemisch verven. Je weet wel ongeveer wat voor kleur je gaat krijgen, maar twee verschillende baden geven nooit helemaal hetzelfde resultaat. Daarnaast vervaagt de kleur sneller, dit geeft ook een mooi natuurlijk effect aan je stof!
Stappenplan natuurlijk verfproces
- Regel een goede verfstof. Verzamel bijvoorbeeld een paar avonden de uienschillen of de avocado pitten van je maaltijden. Hiernaast kun je heel erg veel producten die je vast al in huis hebt gebruiken! Wortelen, walnoten, kersen, spinazie, kurkuma… Belangrijk is om je ingrediënten goed schoon te maken voordat je ze gebruikt.
- Maak je beitsmiddel (hechtingsmiddel). Voor een simpele manier om je stof te beitsen kun je door middel van sojamelk een hechtingslaagje creëren. Wil je een stapje verder gaan? Dan kun je gebruik maken van soda en aluin voor een extra goede binding! Voor de behandeling met sojamelk gebruik je 0,5 liter sojamelk per 1 meter stof. De sojamelk wordt dan vermengd met water en de cellulosevezels worden er 24 uur in geweekt, waarna het in de wasmachine wordt gecentrifugeerd. Voor 500 gram stof gebruikt u 1 theelepel soda tegen 2 theelepels aluin. Deze worden afzonderlijk in heet water opgelost en samen in het voorwasbad gedaan. Goed roeren en hierna laten drogen!
- Maak je verf. Doe je verfstof met een paar liter water in een daarvoor bestemde pan die je niet meer voor eten gebruikt. Verwarm het water tot de kleurstof uit je verfmateriaal oplost in het water. Sommige stoffen kun je prima koken, anderen (zoals avocado) kun je beter op een latere temperatuur verwarmen. Zo voorkom je dat de kleur bruiner wordt dan de bedoeling is. Laat de verfstof in het water zitten tot de verfkleur voor jouw perfect is!
- Filter je verfstoffen eruit. Om je verf gebruiksklaar te maken, moet je de resten van de verfstof eruit filteren. Anders heb je de kans dat het gaat vlekken op je stof.
- Verf je stof. Verwarm je verf opnieuw. Let er ook nu op dat sommige kleurstoffen beter niet tot kookpunt verhit kunnen worden. Voeg de vochtig gemaakte stoffen toe aan de verf en laat zo lang trekken als je wilt. Voor een intensere kleur kun je het er de hele nacht in laten zitten. Roer af en toe goed door, zodat de stof evenredig geverfd wordt!
- Spoel je stof uit. Wanneer je stof geverfd is, spoel je de stof uit in de wasmachine op een kort, programma (maximaal 30°C). Gebruik een klein beetje waspoeder. Na de tijd de stof goed laten drogen en daar is dan je zelf geverfde stof op een duurzame manier!
Wat is de reden dat je de pan niet meer voor eten gebruikt?
Het zijn toch allemaal ‘eetbare’ ingrediënten